当前位置: 首页>>最新通知>>正文

学术讲座通知::Humidity and Temperature Independent Control Air Conditioning Technology in Tri-Generation System(冷热电三联产系统中的温湿度独立空调技术)

2017年07月25日 11:07  点击:[]

报告人:JIE ZHU教授

时间:2017年7月26日15:00-17:00

地点:土木工程学院318会议室

欢迎各位老师和同学参加交流。

内容简介:Tri-generation is one of the promising technologies to alleviate the significant increase in demand for primary energy resources. A tri-generation system provides decentralized electricity, heating and cooling powered by solar energy, which is achieved by integration of steam engine with membrane based desiccant cooling/heating technology. Conventional vapour compression (VC) system is powered by electrical energy. A VC cooling system adopts condensation dehumidification method to handle both sensible and latent heat loads, therefore the system has to operate under lower evaporation temperature, which results in lower cooling capacity, lower coefficient of performance (COP) and sometimes a reheating process is required for a constant temperature and humidity control to meet supply air requirement. Temperature and humidity independent control technology could solve this problem.

冷热电三联供是一种可望缓解一次能源消耗的技术之一。冷热电三联供系统利用太阳能由蒸汽轮机、膜除湿冷却/供热技术提供非集中的电力、供热和供冷,传统的完全是电能驱动的蒸汽压缩制冷系统采用冷凝除湿方法来处理显热和潜热负荷,因此系统所需蒸发温度较低,从而导致更低制冷量和更低COP,甚至需要再热过程实现恒定温度和适度控制以满足送风参数需求,然而采用温湿度独立控制技术能够解决这一问题。)

报告人简介:

Prof Zhu is expert in sustainable energy technology at the Faculty of Engineering, the University of Nottingham. He has a high level of expertise in applied thermodynamics, dehumidification, refrigeration, heat pumps, and sustainable/renewable energy technologies. He has participated more than ten research projects funded by the Engineering and Physical Sciences Research Council, Royal Society, Carbon Trust, EU Seventh Framework Programme and industry, and has been granted two patents. Prof Zhu’s research has had the primary aim of reducing CO2 emissions in the building sector. He is currently carrying out teaching and research work associated with building services, renewable and sustainable technologies and energy efficiency technology, and supervises five PhD research.

Jie Zhu教授,博士生导师,英国诺丁汉大学工科院可持续能源技术专家,在应用热力学、除湿,制冷、热泵和可持续再生能源技术方面开展高水平研究工作,主持项目10余项,包括英国工程物理科学研究委员会、皇家协会、Carbon Trust、欧盟第七框架计划及企业等提供经费资助项目,获得授权专利2项,朱教授研究致力于建筑业二氧化碳减排,他的教学和研究工作主要涉足楼宇设备、再生和可持续能源技术和能效技术,指导博士生5人。

上一条:土木工程学院2018年硕士研... 下一条:美国弗吉尼亚理工大学Danes...